Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Ontstekingsreuma: Ziekte van Reiter


Algemeen De ziekte van Reiter wordt gekenmerkt door het samengaan van o.a.: urinewegontsteking (urethritis), darmontsteking (dysenterie), artritis en/of oogvliesontsteking.  Soms zijn er bijkomende ontstekingen ter hoogte van de achillesspees, de huid, slijmvliezen en enkele gewrichten. 
Tot op heden is nog niet bekend welke microbe (of meerdere microben) de urinewegontsteking veroorzaakt. 
De reeds lang bekende reactieve artritis, vroeger ook de soldatenziekte genoemd, werd in 1916 door de Duitse legerarts Reiter en iets later door de Franse legerarts Fiessenger-Leroy beschreven. 
Deze artsen stelden vast dat er onder de soldaten een tot dan toe onbekende epidemie was met als kenmerken: artritis, oogslijmvliesontsteking (conjunctivitis), urinewegontsteking (urethritis) en/of buikloop (diarree). 
De ziekte komt voornamelijk bij mannen voor.  De leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert ligt tussen de 20 en de 40 jaar.  Bij de meeste patiënten zijn HLA B27 positief. 
Aangezien de urinebuis bij vrouwen zeer kort is komt een urinewegontsteking zelden voor.  Een baarmoederhalsontsteking (cervicitis) komt ervoor in de plaats. 
De artritis duurt meestal enkele maanden en geneest dan spontaan zonder ernstige restletsels. 
Soms is er een opflakkering van de artritis, maar mits aanpassing van de medicatie is de ziekte goed onder controle te houden.
Diagnose Het samengaan van de urinewegontsteking, oogslijmvliesontsteking en gewrichtsontsteking wijzen meestal in de richting van de ziekte van Reiter.  Bijkomend laboratoriumonderzoek (bloed, urine...) en eventueel radiografische onderzoek kunnen een hulp zijn bij de diagnose.
Plaats De artritis treft vooral de onderste ledematen.
Behandeling Afhankelijk van het ziektebeeld geeft men gedurende een korte periode een breedwerkend antibioticum (tegen de urinewegontsteking) en een ontstekingswerend middel om de artritis tegen te gaan.
Opmerking

De ziekte zelf is niet erfelijk, doch wegens de aanwezigheid van HLA B27 in het bloed, is er een voorbeschiktheid. 
Er zijn aanwijzingen dat geslachtsverkeer de ziekte van Reiter bevorderen... maar de ziekte is geen geslachtsziekte.

Meer informatie kan vinden o.a. op de web-site Ziekte van Reiter

Zie ook: Links over Reiter


Home Vorige Begin    

Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB