Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Reuma & voeding


Algemeen Een gezonde, evenwichtige voeding (arm aan verzadigde vetzuren, suikerarm, kalkrijk, vezelrijk, enz.) is voor iedereen van essentieel belang dus ook voor de reumapatiënt. 
Breng dus verschillende soorten voedsel in uw dagelijks dieet: zowel fruit en groenten, als granen, melkproducten, vlees en vis. 
Een direct oorzakelijk verband tussen voeding en het ontstaan of het verergeren van een reumatische ziekte werd nooit aangetoond.  Daar tegen over staat dat er geen twijfel bestaat over het verband tussen wat men eet en de gezondheid. 

Toch enkele aanmerkingen : 

  • Een voeding rijk aan onverzadigde vetten (vis in plaats van vlees en dan bij voorkeur vette vis) zou de ontstekingspijnen wat verminderen zodat de behoefte aan pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie wat zou verminderen.
  • Bij artrose van de heupen en van de knieën is een gewichtsafname door een beperking van de calorieën-inname sterk aan te bevelen.
  • Een kalkrijke voeding tijdens de groei is essentieel om een zo sterk mogelijk bot op te bouwen.    Een kalkrijke voeding is ook op latere leeftijd nuttig omdat ze de botafbraak  vertraagt.
  • Bij een niet-behandelde of een pas-behandelde jichtpatiënt is een beperking van de voedingsstoffen die rijk zijn aan purines (de voorloper van urinezuur) te vermijden.
  • Bij een goed behandelde jichtpatiënt is een dergelijk dieet nauwelijks nog van belang.
  • Matig gebruik van alcohol is, vooral bij jicht, aan te raden.
  • Welk soort dieet men ook wilt proberen, men gaat eerste na of het dieet voldoende soorten voedingsstoffen bevat.
  • Men begint nooit een dieet wanneer dat betekent dat men de inname van geneesmiddelen moet stoppen.  Raadpleeg eerst de (huis)arts.
Zure voeding Er bestaat geen enkel verband tussen zure voeding en reuma. 
Beweren dat tomaten en yoghurt slecht zijn voor reuma is pure onzin ! 
Het gebruik van zure voeding maakt het bloed helemaal niet zuur.  De zuurtegraad van het bloed blijft tussen zeer nauwe grenzen. 
Het bloed wordt slechts zuur in terminale ziektetoestanden. 
Zo is ook het bloed van een jichtlijder met een hoog urinezuurgehalte helemaal niet zuur : het urinezuur in het bloed is immers voor 99 % aanwezig onder de vorm van het neutrale uraatzout! 
Maar... 
Een aantal artsen (voornamelijk uit de zogeheten alternatieve sector) menen dat voeding wel een effect zou kunnen hebben.  Belangrijk is niet zo zeer of de voedingsstof zelf zuur is.  Maar wel de combinaties van een aantal voedingsstoffen. 
Een voorbeeld hiervan is de ongunstige combinatie eiwit met zetmeel. Nochtans bij heel wat maaltijden ziet men zo een combinatie, zeker in onze westerse keuken.  Denk even aan ons dagelijks ontbijt of middagmaal: aardappelen met vlies/vis, eieren met brood, hamburger met friet, brood met kaas/ham... .
De regel zou aldus zijn: eet geconcentreerde eiwitten zoals vlees, vis, eieren en kaas gescheiden van zetmeelproducten zoals brood, aardappelen en rijst.  In gespecialiseerde literatuur (bv. Verbeterde Voedselcombinaties, naar dr. Shelton, door Jan Dries) vindt men meer informatie. 
Maar... 
Zo wordt ook de suiker, in het bijzonder geraffineerde riet- en bietsuiker, ten sterkste afgeraden. Door de eeuwen heen informeerden wijze natuurgenezers bij ziekte of ongemak altijd eerst naar de eetgewoonten van de zieke.  Naast de kruiden en planten die hij voorschreef of meegaf ter genezing, kreeg de patiënt een aantal strenge raadgevingen in verband met de voeding.  Suiker was uit den boze.  Alcohol bereidt met suiker eveneens.  Voeding moest zo natuurlijk mogelijk zijn, zo weinig mogelijk bewerkt.  Geraffineerde suiker is een volslagen onnatuurlijk product.  Bij behoefte aan zoetigheden en het afbouwen van se suiker-kater duurt wel eventjes.  Er zijn eventueel vervangmiddelen in overvloed: gedroogd fruit (vijgen, dadels) zoete vruchten, graanstropen, goede kwaliteit honing, gebak en snoep zonder suiker.
Maar... 
Opmerking In de zijlijn van bovenstaande informatie werd bijkomende informatie opgenomen over de zuur-base balans. Lees er hier meer over.

Home Vorige Begin naar volgend item naar volgende pagina    


Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB