Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

De behandeling van reuma door chirurgie


Algemeen In een bepaald stadium kan de specialist een operatie voorstellen. Dit kan een grote ingreep zijn zoals het vervangen van een gewricht bijvoorbeeld, of een eerder kleine operatie. In beide gevallen moet de patiënt  grondig met de specialist over het gedane voorstel discussiëren. 
Best krijgt de patiënt ruim informatie zodat hij kant beslissen of hij de stap naar een operatie nu zet. Men zal  meer vertrouwen hebben als men weet wat een operatie allemaal inhoudt. 
Een goede voorbereiding en het nemen van een aantal voorzorgen (contactpersoon, briefwisseling, betalingen van huur elektriciteit...) zijn noodzakelijk.  De sociale dienst van het ziekenhuis kan hierbij helpen.
Operaties Mogelijke operaties zijn het wegnemen van het ontstoken omhulsel van een gewrichtsholte, het verwijderen van pijnlijke peesvergroeiingen, het herstellen van beschadigde pezen, het verwijderen van been om de pijn te verlichten, het vrijmaken van geklemde zenuwen en het vastmaken van een gewricht om het sterker te maken.
Voorbeelden: bij tenniselleboog, knieblessures en knieaandoeningen, heupprothese
In onderzoek: Chip in de nek verzacht pijn van reuma. De chip wordt in de nek ingeplant en hecht zich vast aan een zenuw. Vervolgens zal de chip een bepaald signaal uitzenden dat door de zenuw wordt gevoerd. Het signaal moet er voor zorgen dat de reuma verminderd. Het is een relatief kleine ingreep. De Vlaamse Reumaliga vzw stelt vragen bij het Nederlands onderzoek. Er moet meer onderzoek komen. De testen gebeurden nu 1) maar bij acht proefpersonen, 2) er was geen controlegroep, 3) wat op langere termijn, 4) hoe werd pijn gemeten, pijn is immers vrij subjectief. Waardevol zijn wel dat de behandeling - tot hiertoe - geen nevenwerkingen had op o.a. het hart en dat de kostprijs aanvaardbaar is.
Lees meer op Plazilla
Lees meer op Het Belang van Limburg
Bekijk de video-opnames Doorbraak in reumaonderzoek en Reumachip maakt verschil.
Prothesen Een operatie om een gewricht te vervangen wordt pas overwogen wanneer andere behandelingsmethoden uitgeprobeerd werden en/of te veel schade opgelopen heeft. 
Het beschadigde gewricht wordt vervangen door een kunstmatig gewricht in plastic of in metaal. 
Knieën en totale knie, enkels, schouders, ellebogen, polsen en vingers kunnen allemaal vervangen worden.  Maar heup  en knievervangingen zijn op het ogenblik de meest voorkomende operaties. 
De techniek van het plaatsen van een volledige heupprothese en van een (gedeeltelijke) knieprothese is de laatste jaren zeer sterk geëvolueerd en staat momenteel zeer goed op punt. 
Ook elleboogprothesen worden thans met succes geplaatst.  Misvormingen van de tenen kunnen operatief en met een zeer goede resultaat, worden behandeld. 
Het slaag-percentage ligt hoog: er bestaat 95% kans dat de operatie de patiënt van zijn pijn zal bevrijden. 
De meeste mensen winnen na verloop van tijd ongeveer drie vierde van de bewegingsmogelijkheden van een normaal heupgewricht terug 
Soms mislukken gewrichtsvervangende operaties. De gewrichten kunnen los komen of ontstoken geraken. Wanneer dit gebeurt moet het vervangingsgewricht gewoonlijk weer verwijderd worden. Het resultaat is dan een aanzienlijke invaliditeit. 
Het is een feit dat, terwijl zeer veel operaties succesvol zijn, het succes toch niet aan iedereen gegarandeerd kan worden.
Opmerking Zie ook: Links over behandeling van reuma
Home Vorige Begin    

Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB