Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Vrijen en Sex bij personen met rugpijn


Algemeen Voor mensen met een gevoelige rug of een rug die slechts weinig beweging verdraagt, kan geslachtsverkeer onmogelijk of moeilijk zijn. Er zijn gelukkig ook nog bevredigende mogelijkheden zonder risico's voor de rug, bijvoorbeeld strelen, massage en dergelijke. Bij deze alternatieven is een ontspannen positie voor de rug belangrijk. 
Met de huisarts, reumatoloog, ergotherapeut of specialist kan besproken worden welke houdingen af te raden en/of aan te bevelen zijn. 
Indien nodig kan de patiënt een psychiater, psycholoog of sexuoloog raadplegen om de problematiek van het vrijen en de daarmee samengaande gevoelens te bespreken.
Vrijen met rugpijn Vrijen met rugpijn: rugsparende standjes Rugpijn kan roet in je seksleven gooien. De pijn kan soms weken tot maanden aanslepen. Afwachten tot de pijn weg is, is dan geen optie. Gelukkig zijn er oplossingen. Rugweb geeft tips en toont seksstandjes: Tips bij het vrijen Zorg voor variatie tijdens het vrijen. De klassieke missionarishouding is niet altijd het meest geschikt. Probeer samen met je partner te experimenteren en zo te zoeken naar de meest comfortabele standjes. Desnoods laat je de partner met pijn ‘passief’ genieten. Voor de partner zonder pijn is er dan extra werk aan de winkel. Je kan ook tijdens dezelfde vrijpartij regelmatig van standje veranderen om je rug niet teveel te belasten. Plaats kussentjes onder pijnlijke lichaamsdelen: ze zorgen ervoor dat de rug minder belast wordt. Neem eventueel een pijnstiller voor het vrijen.
Vind hier meer tips voor vrijen met rugpijn en het advies van een seksuologe.
Vind hier meer rugsparende standjes voor vrijen met rugpijn/
Zit je met een vraag over seksualiteit? Neem contact met je reumatoloog en/of seksuoloog.
Opmerking Veilig vrijen en rugpijn
Deze informatie is bedoeld voor mensen met rugpijn. Er wordt een aantal tips en aanwijzingen gegeven om ondanks de rugklachten een bevredigend seksleven mogelijk te maken. De adviezen en illustraties komen uit het boekje 'Safe Sex for Bad Backs', door S. Hochschuler, arts aan het Texas Back Institute (V.S.). 
Het artikel werd gevonden op de web-site voor chiropractie (Nederland).

Home Vorige Begin
   

Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB