Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Ontstekingsreuma: Spondylitis Ankylopoetica (SA)


Algemeen De oude benaming Ziekte van Bechterew wordt heden meer vervangen door de term Spondylitis Ankylopoetica (SA)
SA treft mannen sterker dan vrouwen (verhouding 2,5 op 1). 
De ontsteking begint meestal onderaan de ruggegraat of in het bekken (sacro-iliacaal gewricht). De verbinding tussen het heiligbeen en het bekken vertonen bij SA meestal de eerste radiografische afwijkingen. 
De ruggegraat bestaat uit een aaneenschakeling van beenderen, de ruggewervels.  Daar waar de ruggewervels elkaar raken zijn er gewrichten.  De ontsteking begint aan de randen van deze gewrichten. 
Als gevolg van deze ontsteking wordt er littekenweefsel gevormd dat de ruimte tussen twee beenderen (bijvoorbeeld wervels) opvult.  Zo geraakt het gewricht verstijfd. Het litteken-weefsel kan uiteindelijk tot bot omgevormd worden.  Het zal dan de ruimte tussen de twee beenderen innemen.  Het gewricht is daardoor versteven: de twee beenderen vormen nu als het ware één been. Gebeurt dit in extreme, veeleer zeldzame, gevallen over het ganse verloop van de ruggegraat, dan spreekt men in medische kringen over een bamboo spine of over een bamboe wervelzuil.  Uiteraard is deze wervelkolom in geen enkele richting meer te mobiliseren. 
SA veroorzaakt soms de typische verstijving van de nek en de rug.  Door de verstijving heeft de patiënt de nijging een voorovergebogen houding aan te nemen. 
De ziekte is erfelijk, gecorreleerd met een positieve HLA b 27.  Een positieve HLA b 27 betekent dat men voorbeschikt is voor de ziekte.  Deze voorbeschiktheid is erfelijk maar betekent niet dat men die ziekte ook zal krijgen. 
De ontsteking gaat meestal gepaard met veel pijn en bewegingsbeperking. De patiënt klaagt van chronische pijn.  Hij wordt in de vroege ochtend dikwijls wakker van de pijn en de stijfheid.
Plaats Meestal zijn het de gewrichten van de rug en het bekken die aangetast worden. 
Bij enkele andere patiënten zijn ook de heupen en de schouders aangetast.  Bij enkele zeldzamen mensen zijn er ook andere gewrichten betrokken: knieen, enkels...
Behandeling De behandeling berust op drie pijlers:
  1. Medicatie met o.a. pijnstillers en ontstekingsremmers.
    Voor deze aandoening zijn geen specifieke geneesmiddelen bekend (buiten Salazopyrine in sommige gevallen). 
  2. Kinesitherapie onder begeleiding van een Kinesitherapeut.
  3. Dagelijkse en intensieve oefentherapie. Dit kan aan de hand van aangeleerde oefeningen, thuis of in groep.
    Het oefenboekje, uitgegeven door de Vlaamse Vereniging voor Bechterew-Patiënten vzw (VVB vzw), is een nuttig hulpmiddel zowel voor de kinesitherapeut als voor de patiënt.  Het bevat naast informatie tal van oefeningen specifiek gericht naar de SA-patiënt. 
    Dagelijks gedurende een tien minuten oefenen kan dikwijls volstaan de beweeglijkheid te behouden.  Zachte sporten als zwemmen, wandelen, Tai Ji, yoga en badminton, kunnen heel wat helpen. 
    De behandeling is van groot belang om een verstijving in een slechte stand te voorkomen. 
Wanneer de heupgewrichten erg aangetast zijn kan eventueel een heupvervangingsoperatie (plaatsen van een heupprothese, kunstheup) overwogen worden.

Opmerking Meer informatie over Spondylitis Ankylosans (SA) vindt u bij de Vlaamse Vereniging voor Bechterew-Patiënten vzw  (VVB vzw)
De slogan van deze patiëntenorganisatie is: BBB :  Bechterew blijf bewegen.

Zie ook: Links over Spondylitis


Home Vorige Begin    


Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB