De Vlaamse Reumaliga vzw
logo
Welkom op de website van de vereniging die zich inzet voor de reumapatiënt. 
De Vlaamse Reumaliga vzw, afgekort VRL vzw, is één van de belangrijkste reumaverenigingen in het Vlaamse land. 
Deze website heeft de bedoeling antwoorden te geven op vragen, over reuma, gesteld door  mensen die deze ziekte beter willen begrijpen. 
De VRL wil een zon zijn in het leven van de reumapatiënt.

Het Sars-COV-2 Virus, COVID-19 en de reumapatiŽnt
De laatste weken kregen we een groot aantal vragen van reumapatiŽnten, zorgverstrekkers en journalisten over het specifieke risico dat mensen met een chronische reumatische aandoening lopen bij een infectie door het nieuwe coronavirus en de gevolgen hiervan. Vragen ook in verband met de specifieke medicaties gebruikt bij een chronische artritis waarvan bekend is dat ze de weerstand tegen een infectie verlagen.
Om hierop een correct antwoord te kunnen geven volgden we dag aan dag alle wetenschappelijke mededelingen en publicaties hierover. En dit waren er ontzettend veel. De wetenschappelijke informatie werd aanvankelijk met veel voorbehoud gegeven, maar gaandeweg toch met meer en meer zekerheid door een ďvoortschrijdend inzichtí in de morbide strategie van het nieuwe virus.
Even samengevat de belangrijkste wetenschappelijke gegevens tot nu toe, in verband met het virus en de reumatische aandoeningen
- Er blijkt geen sterk verhoogd aantal infecties te zijn bij mensen met een reumatische aandoening. Dit aantal is vergelijkbaar met de normale bevolking van een bepaalde regio. De gehospitaliseerde reumapatiŽnten waren vooral patiŽnten met de klassieke extra risicoís op verwikkelingen (obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, longaandoeningen, enz.) zoals ook gezien bij de andere patiŽnten.
... lees verder (open pdf) ...
Datum bericht: 07-06-2020


Nieuw: Boek over jicht
Onze voorzitter reumatoloog Johan Waes heeft een nieuw boek over jicht geschreven voor zowel artsen als patiënten.

Jicht is de meest pijnlijke vorm van artritis, maar meteen ook de best te behandelen vorm van artritis. De oorzaak van jicht is welbekend: De vorming van uraatkristallen in de gewrichten en in bepaalde weefsels bij een hoog gehalte aan urinezuur in het bloed. Er bestaat een zeer efficiënte behandeling hiervoor: Een normalisatie van het gehalte aan urinezuur in het bloed.

Naar schatting is ongeveer de helft van alle jichtpatiënten niet of onvoldoende behandeld. Hoog tijd voor meer en juiste informatie.
Lees er meer over. Dit geïllustreerd boek met 142 pagina's kost slechts 19,50 euro. Te verkrijgen in de boekhandel of door een overschrijving van 19,50 euro op de rekening van het VRL: IBAN BE89 4140 0210 0185 met de vermelding van naam en adres. Het boek wordt dan gratis opgestuurd...

Datum bericht: 06-10-2016
Informatie
  • Over een groot aantal reumatische aandoeningen vind je op deze website een beschrijving, zo mogelijk met informatie over behandeling en verloop van het ziektebeeld. Surf eens rond.
  • Of ben je op zoek naar meer informatie op het internet? Dan kan je een selectie terugvinden op www.reumalinks.be.
  • Toch nog vragen? Contacteer je behandelende arts.
Datum bericht: 08-03-2014

Wat is reuma?
Met reuma wordt een grote groep aandoeningen van spieren en gewrichten aangeduid. Er is een zeer grote verscheidenheid in reuma en de behandeling ervan. Volgens recente cijfers zal maar liefst 1 op 2 Belgen ooit last hebben van een of andere vorm van reuma.
Staat een reumapatiënt er helemaal alleen voor ?
Allerminst. Reumapatiënten hebben hun eigen vereniging, ter behartiging van hun belangen uiteraard, maar ook als een forum voor wederzijdse steun en hulp. De naam ? De Vlaamse Reumaliga vzw, afgekort VRL.
Wat is de Vlaamse Reumaliga?
De VRL vzw wil de stem van alle mensen met reuma zijn. Zij wil deze stem laten horen bij artsen, overheid, sociale zekerheid, mutualiteiten, farmaceutische bedrijven en ook bij het grote publiek.
De zetel en het secretariaat bevinden zich in Mechelen. Er zijn diverse lokale groepen actief. Bekijk eens de agenda van de komende activiteiten.
Waar ijvert de Vlaamse Reumaliga voor?
Reuma hoort immers perfect bespreekbaar te worden: de mensen met reuma moeten begrepen en geholpen worden.
De VRL vzw doet dat o.a. met brochures en een driemaandelijks tijdschrift boordevol nuttige informatie over o.a.: behandelingen, nieuwe therapieën zoals anti-TNF geneesmiddelen, financiële tussenkomsten, ontspanning, sport, sociale wetgeving, bijeenkomsten, lezersbrieven, ervaringen van patiënten...

Waarschuwing De VRL vzw heeft deze pagina's aangemaakt zuiver en alleen voor informatiedoeleinden. De vermelding van kenmerken, geneesmiddelen en behandelingen zijn niet bedoeld voor zelfdiagnose en/of zelfmedicatie. Raadpleeg steeds een arts aangaande uw specifieke situatie. De VRL vzw is niet verantwoordelijk voor acties door personen die deze waarschuwing negeren.

Voor meer informatie, opmerkingen of suggesties:
VRL vzw
Bleekstraat 7
B-2800 Mechelen, België
Telefoon : 015 21 11 21 van werkdagen van 9u tot 12u
e-mail :
Adressen lokale afdelingen: Lees meer....


AdvertentieDefinitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © 2006-2013 VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB

Disclaimer, Gedragscode