Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

De behandeling van reuma


Algemeen De laatste jaren kende men een grote vooruitgang in het opsporen en behandelen van reuma. 
Er is misschien nog geen genezing mogelijk. maar er kan ongetwijfeld veel gedaan worden. 
Eens dat de diagnose van reuma vastgesteld werd, komt het er op aan de voor de patiënt gepaste behandelingsmethode te vinden. 
Dat hangt af van het soort reuma, de graad van ontsteking, de invloed het op het lichaam en der reactie van lichaam op de behandeling. Misschien moeten er tijdelijk verschillende behandelingen worden uitgeprobeerd en hun effecten nauwkeurig worden geëvalueerd. Naarmate de tijd voorbijgaat kan de behandeling zo nodig aan de veranderende noden aangepast worden.
Betrokkenheid De huisarts 
Het bezoek aan de huisarts is de eerste stap in het diagnoseproces.  Indien nodig zal hij doorverwijzen naar een specialist (bv. reumatoloog). De huisarts of specialist zal een behandeling voorschrijven . 
De huisarts is altijd de eerste persoon waar men naar toe dient te gaan indien er moeilijkheden zijn met de gezondheid, of het nu om reuma gaat of niet. Een goede huisarts kan ook veel meer doen dan alleen een behandeling beginnen. Hij of zij kan verwijzen naar andere hulpverleners (een kinesitherapeut of een ergotherapeut bijvoorbeeld) of andere dienstverlenende organisaties. 

Specialist 
Een specialist is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de diagnose en behandeling van wel bepaalde aandoeningen. Een reumatoloog is gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. Een orthopedische chirurg is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van ziekten aan de gewrichten. Meestal wordt een bezoek aan de specialist voorafgegaan aan een bezoek bij de huisarts die naar een specialist kan doorverwijzen. 
De patiënt zal of wel de specialist persoonlijk of wel één van de leden van zijn onderzoeksteam ontmoeten. 

Kinesitherapeut 
Naast de normale behandelingen (o.a. massage, mobilisatie...) geven kinesitherapeuten ook raadgevingen in verband met het verminderen van pijn en het behouden van mobiliteit. Voor vele mensen met reuma nemen zij een sleutelpositie in. 

Ergotherapeut 
Een ergotherapeut kan de reumapatiënt raad verstrekken over elk mogelijk toestel dat men kan gebruiken in het dagelijks leven.  Hij of zij kan adressen geven waar hulpmiddelen te verkrijgen zijn. Ergotherapeuten kunnen ook raad geven over hulpmiddelen en trucs om de gewrichten tegen beschadiging te beschermen. 

Sociale en financiële voorzieningen  Uit de enquête over reumatoïde artritis (2008) bleek dat er bij heel wat patiënten met een reumatische aandoening zoals RA een grote nood was aan een goede informatie over het aanbod aan sociale en financiële voorzieningen voor reumapatiënten, ontwikkelde de firma Roche in nauwe samenwerking met de VRL vzw, Clair en de RA-liga vzw een practische infobrochure hierover. De brochure kan aangevraagd worden op ons secretariaat en hier op onze website gelezen of gedownload worden.
Heb je meer of specifieke vragen: kontakteer zo nodig de sociale dienst van het ziekenfonds, ziekenhuis of ocmw. 

Maatschappelijk werker en psycholoog 
Zij kunnen de patiënt helpen om de veranderingen die in het leven ten gevolge van chronische gewrichtspijnen en/of verlaagde mobiliteit, beter te verwerken en op een positieve manier op te lossen. Een maatschappelijk werker kan helpen bij de sociale problemen die zich stellen voor de patiënt en zijn gezin. 

Patiënt zelf 
Hij of zij speelt in dit hele proces een belangrijke rol. Een positieve Instelling kan een gunstig effect hebben op de patiënt.  Leven met reuma is zo meer haalbaar. 
Wat is een positieve instelling?
Een beschrijving van het positieve instelling en het effect op onze gezondheid.
Alleen de patiënt kan weten (en dus ook alleen uitleggen) wat men voelt, welke moeilijkheden men heeft en welke steun en hulp er het meest nodig is. Het vinden van de gepaste behandeling betekent dat de kennis over medische en andere behandelingen moet samengebracht worden met die van professionelen.
Hoe de patiënt kan omgaan met reuma wordt o.a. besproken in "Reuma en psyche" en "Leven met reuma"
De patiënt kan aansluiten bij een zelfhulpgroep of contact zoeken met lotgenoten. 

Indeling
Preventief Voor een aantal soorten reuma kan de patiënt preventief geneesmiddelen nemen of acties ondernemen.
Maar er zijn ook algemene preventieve maatregelen die men kan nemen. We laten een patiënt aan het woord over Gezondheid Preventief
Terugbetaling
Opmerking Zie ook: Links over behandeling van reuma

 
Home Vorige Begin    

Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB